ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție în memoria savantului Ovidiu Bădina a fost inaugurată la un muzeu din Chișinău

15:04 | 25.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziție cu genericul ”Savantul Ovidiu Bădina: memorie și valoare”, la 90 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, aceasta este o expoziție monografică, temporară, consacrată unei personalități marcante din domeniul cercetării și educației – savantului, profesorului universitar Ovidiu Bădina (1932-1999).

În expoziție sunt etalate documente, fotografii, cărți, obiecte personale ale profesorului, care provin din colecția muzeului, din colecții private, o mare parte a exponatelor fiind prezentate în premieră publicului. 

Ovidiu Bădina a făcut studii la Universitatea din București, la facultatea de Filosofie, după care își continuă studiile de doctorat la Universitatea „M. Lomonosov” din Moscova (1958-1961), obținând gradul științific de doctor în filosofie. A fost cercetător la Institutul de Filosofie al Academiei Române, director al Centrului de cercetări pentru problemele tineretului, profesor universitar la Universitatea din București, la Academia de Studii Economice din București. În 1991 se transferă la Chișinău. La 24 iulie 1995 i s-a acordat cetățenia Republicii Moldova.

La Chișinău, împreună cu Paul Braun, contribuie la crearea Academiei de Studii Economice din Republica Moldova. A înființat Institutul Național de Sociologie din Chișinău, iar în calitate de director al acestei instituții a organizat și a condus numeroase cercetări sociologice în diferite domenii ale economiei, a investigat și a analizat diverse fenomene sociale și politice din republică, elaborând măsuri pentru acțiuni practice.

Adept al democratizării societății moldovenești, al reformelor, a inițiat și a tutelat diverse reuniuni științifice la Chișinău și București, cicluri de dezbateri, mese rotunde, cu participarea membrilor guvernului, a oamenilor de știință și cultură de pe ambele maluri ale Prutului. În Republica Moldova, a continuat opera lui Dimitrie Gusti, revenind la cercetarea monografică a satului Cornova și organizând o cercetare modernă în vara anului 1993. A condus numeroase cercetări sociologice în diverse domenii ale economiei republicii, a pus bazele învățământului sociologic din Republica Moldova, cercetările sociologice ale lui O. Bădina în Republica Moldova fiind multiple și variate.

Expoziția va fi deschisă până la 23 decembrie.

img22009034

img22009034

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!