ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primari din ţară au evaluat două proiecte realizate de PNUD

11:03 | 28.11.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Peste 50 de primari și reprezentanți ai autorităților locale au participat în perioada 25-27 noiembrie, la o reuniune organizată de inițiativa UE – Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Primari pentru creștere economică” și de proiectul Elveția – PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a reunit toți primarii care participă în cele două proiecte realizate de PNUD pentru a împărtăși experiență și realizări, precum și pentru a trage concluzii spre sfârșit de an și a învăța lecții. „În aceste vremuri dificile, PNUD susține și mai mult promovarea și implicarea comunităților din Republica Moldova pentru a promova agenda de dezvoltare durabilă la nivel local și pentru a spori reziliența. Inițiativa „Primari pentru creștere economică” a introdus instrumente și practici noi pentru a aborda provocările actuale și viitoare ale municipalităților din țările Parteneriatului Estic, iar cooperarea Elveția-PNUD va continua cu un nou proiect cu accent pe o dezvoltare economică locală mai rezilientă și incluzivă a trei microregiuni și 15 comunități”, a spus Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD la Chișinău.

„Dezvoltarea economică regională este una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene. Crearea locurilor de muncă locale și generarea de oportunități economice în regiunile Republicii Moldova reprezintă cheia pentru creșterea nivelului de viață al cetățenilor. În cadrul inițiativei „Primari pentru creștere economică”, finanțată de UE, autoritățile publice locale au posibilitatea de a crea propriile soluții adaptate, ceea ce îi ajuta să răspundă provocărilor de dezvoltare, inclusiv criza energetice și fluxul de refugiați”, a subliniat Magdalena Mueller-Uri, reprezentanta Delegației UE în R. Moldova.

În prezent, există peste două sute de asociații de băștinași și grupuri de inițiativă în întreaga țară. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost înființate fără implicarea Elveției și a PNUD, ceea ce este un indicator clar al popularității acestui model de democrație locală. „Elveția va continua să sprijine cetățenii, inclusiv migranții, să se implice în procesele de guvernare și să contribuie la dezvoltarea comunităților lor”, a rezumat Martin Roch, şef de departament la Biroul de Cooperare al Elveției la Chișinău.

Foto: PNUD

img22009067

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!