ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de fotografie a maestrului Zaharia Cușnir a fost vernisată în Italia

13:47 | 29.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. În localitatea Selvazzano Dentro, Padova, a fost deschisă recent o expoziție de fotografie a regretatului maestru fotograf Zaharia Cușnir, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 35 de lucrări. 

Zaharia Cușnir (1912-1993) a fost un fotograf amator, care a locuit în satul Roșietici, raionul Florești. A imortalizat viața oamenilor din satele adiacente, în perioada 1955-1973, lăsând în urma lui o colecție de aproximativ 4000 de negative. În anul 2016, negativele au fost descoperite în casa în care a locuit Zaharia.

După moartea sa, în anul 1993, casa a rămas nelocuită, fotografiile fiind puse într-o valiză și depozitate în pod. În primăvara anului 2016, Victor Gălușcă, pe atunci student la regie montaj la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a descoperit în casa rămasă fără uși și ferestre negativele abandonate. Timp de trei ani s-a lucrat la curățarea, indexarea și scanarea colecției care în prezent poate fi găsită pe www.zaharia.md și facebook.com/cusnirzaharia. 

În această perioadă, a fost editat un album de fotografii de Zaharia Cușnir. De asemenea, a fost organizată o expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei, alta – la Muzeul Național de Istorie, precum și câteva expoziții în România.

Expoziția va fi deschisă până la 10 decembrie.

img22009108

img22009108

img22009108

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!