ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Culturii susține evacuarea patrimoniului cultural din Ucraina în condiții mai sigure

18:38 | 29.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Pisaniile lui Ștefan cel Mare și Sfânt au fost găsite la Herson. În legătură cu aceasta, Ministerul Culturii al R. Moldova reiterează angajamentul statului nostru de a susține evacuarea patrimoniului cultural din Ucraina în condiții mai sigure, informează MOLDPRES.

„Suntem într-un dialog permanent cu Olexandr Tkacenko, ministrul ucrainean al Culturii și cu Lucian Romașcanu, omologul român. Nu e cazul să ne antrenăm acum într-o competiție, cine va păstra mai bine comorile, pentru că este vorba de situație de război și de faptul că piese de  patrimoniu mondial de valoare inestimabilă, în Ucraina, se pot pierde irecuperabil în bombardamente sau fiind furate și vandalizate de ocupanți. Acum este de datoria noastră să oferim suport în salvgardarea patrimoniului și să ne unim eforturile pentru a susține cultura și oamenii țării vecine”, a declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt artefacte din secolul al XV-lea, lespezi cu scriere în slavonă de pe zidurile Cetății Albe, care atestă evenimentele istorice din acea perioadă. Acestea se păstrau la Muzeul din Herson.

img22009119

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!