ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova nu va avea mâine deficit de energie electrică

18:43 | 29.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Întreprinderea SA Energocom a anunțat în această seară că pentru miercuri, 30 noiembrie, pe lângă contractele bilaterale a achiziționat energie electrică peste 8800 MWh de pe bursa OPCOM. Respectiv, pentru ziua de mâine nu există deficit, transmite MOLDPRES.

De asemenea, din 1 decembrie, SA Energocom va procura din nou energie electrică de la compania românească Hidroelectrica – 100 MWh bandă (24 de ore din 24) în perioada 1-11 decembrie și 20 MWh bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie.  Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 RON/ MWh.

Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5100 MWh în zile de lucru și 5800 MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10000 MWh.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Aceasta a fost nevoită să sisteze exporturile de energie după bombardamentele rusești, ce au distrus la începutul lunii octombrie o bună parte a infrastructurii energetice ucrainene.

În același timp, compania rusească Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova, iar așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat că centrala de la Cuciurgan nu va mai asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului.

img22009120

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!