ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu a comemorat victimele Holodomorului din Ucraina și ale Foametei organizate din Moldova

20:25 | 29.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la acțiunea publică „Aprinde o lumânare”, consacrată memoriei victimelor Holodomorului din Ucraina și ale Foametei din Moldova. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Ucrainei la Chișinău, Comunitatea Femeilor Ucrainene și Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Șefa statului a vorbit despre urmările tragice ale acțiunilor regimului stalinist în timpul foametei organizate în Ucraina (în anii 1932-1933 și 1946-1947) și pe teritoriul actual al Republicii Moldova (1946-1947). „Patru milioane de ucraineni fără nicio vină, patru milioane de femei, copii, bătrâni, țărani care trăiau din roada pământului au murit, între anii 1932 și 1933, în urma unei foamete provocate intenționat de către regimul stalinist. Patru milioane. E ca și cum ai goli de orice viață o țară ca Moldova”, a subliniat Maia Sandu în discursul său.

Șefa statului a vorbit despre atrocitățile autorităților sovietice, în urma căreia au avut de suferit milioane de ucraineni și moldoveni. „Deportări, execuții, colectivizare forțată, poduri din care a fost măturat orice firișor de grâu, interzicerea de a părăsi țara în căutarea unei căi de supraviețuire - toate s-au repetat mai târziu și în Moldova, ducând la pierzanie sute de mii de moldoveni. Sate pustiite, copii cu burțile umflate de foame, mame disperate să găsească măcar știr, scoarță de copac sau opinci vechi pentru a nu-și lăsa pruncii să moară sub ochii lor. În timp ce grânele colectate putrezeau în gări”, a mai menționat președintele.

Maia Sandu a condamnat și ororile războiului nedrept pe care îl duce, în prezent, Rusia în Ucraina.

Foto: Președinție

img22009127

img22009127

img22009127

img22009127

img22009127

img22009127

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!