ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 2 decembrie energia electrică se va scumpi

10:47 | 30.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Criza energetică din regiune aduce noi scumpiri ale energiei electrice, or, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat astăzi, în ședință publică, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune. Noile prețuri vor fi aplicate din 2 decembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Astfel, urmare a unei analize minuțioase a datelor prezentate de furnizori, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către ÎCS „Premier Energy” SRL, diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali: 524 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport; 538 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 541 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV); 555 bani/kWh - de tensiune medie (6–10 kV); 591 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume: 461 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport; 475 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 495 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV); 560 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).

„Luând în considerare ponderea energiei electrice de import în cantitatea totală de energie electrică furnizată de către cei doi furnizori și evoluția prețurilor aferente acestei energii, se atestă un impact mai redus asupra prețurilor finale de furnizare a energiei electrice de către SA „Furnizarea energiei electrice Nord” în comparație cu ÎCS „Premier Energy” SRL”, indică ANRE.

Motivele care au generat necesitatea ajustării prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele: agravarea crizei energetice din regiune, provocată de războiul din Ucraina; distrugerea sistemului energetic ucrainean urmare a bombardamentelor rusești; stoparea totală a livrărilor de energie electrică de către centrala de la Cuciurgan (MGRES) urmare a limitării de către Gazprom a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova; lipsa pentru moment a unor producători disponibili care ar putea să ofere țării noastre tot necesarul de consum; numărul limitat de oferte și scumpirea energiei electrice pe piețele europene.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!