ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armata rusă rămâne fără obuze, iar tunurile ucrainene fără țevi

09:51 | 01.12.2022 Categorie: Externe

Washington, 1 dec. /MOLDPRES/. SUA au acordat Ucrainei peste un milion de obuze de artilerie și 20 de milioane de cartușe pentru armamentul de infanterie, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Activitatea artileriei ruse a început să scadă în intensitate pe frontul din Ucraina, chiar dacă și în acest moment rușii continuă să tragă mai multe obuze decât ucrainenii, a declarat, sub anonimat, un oficial al armatei SUA în cadrul unei conferințe speciale de presă la Pentagon.

Țările NATO se confruntă cu o nouă problemă, în privința pieselor de artilerie acordate armatei ucrainene: țevile respectivelor tunuri încep să se deterioreze și trebuie schimbate, după ce, în ultimele luni, au tras mii de proiectile zilnic.

Un oficial al Pentagonului a spus că  „încă de la începutul conflictului, am avut de-a face cu un duel de artilerie. Faptul că rușii îi depășesc numeric pe ucraineni, în privința gurilor de foc, nu e ceva nou. Ce vă pot spune este că acest avantaj s-a micșorat în timp, în ceea ce privește diferența dintre obuzele trase de ruși, comparativ cu cele trase de ucraineni”.

Experții Pentagonului apreciază că scăderea în intensitate a barajelor de artilerie ale armatei ruse are legătură atât cu scăderea stocurilor de muniții, dar și cu modul eficient în care ucrainenii reușesc să-și desfășoare propria artilerie.

Militarii Kievului s-au dovedit a fi până acum foarte eficienți în identificarea și distrugerea artileriei ruse, prin intermediul lansatoarelor Himars, dar și cu ajutorul propriei artilerii clasice, de câmp. În pofida unor victorii locale ale Ucrainei,  frontul începe să semene tot mai mult cu cel din timpul Primului Război Mondial, avertizează oficialul Pentagonului. „Avem două tabere care stau față în față și care încearcă să se piseze reciproc cu artileria și să se folosească de artilerie pentru a le permite propriilor trupe să înainteze. Dar, odată ce unii reușesc să facă asta, ceilalți încearcă să facă fix același lucru”.

Armata ucraineană trage obuze într-o zi cât trăgea NATO în Afganistan într-o lună întreagă: între 6.000 și 7.000 de obuze sunt trase zilnic de armata ucraineană în războiul dus împotriva invaziei ruse: o cantitate „stupefiantă” conform responsabililor NATO, care au arătat că forțele Alianței nu foloseau în Afganistan mai mult de 300 de obuze pe lună. Armata rusă  ar lansa între 40.000 şi 50.000 de proiectile zilnic. Statistica de care dispun responsabilii NATO este amețitoare în condițiile în care SUA produc 15.000 de obuze lunar.

Foto: spiegel.de

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!