ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Amenzile pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate ar putea să crească

10:26 | 01.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției propune mărirea amenzii pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, transmite MOLDPRES.

În acest sens, au fost desfășurate consultări publice în cadrul cărora a fost discutată inițiativa de modificare a unor prevederi ale Codului contravențional și Codului penal.

Potrivit Ministerului Justiției, amendamentul se referă modificarea prevederilor din Codul contravențional ce vizează conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Astfel, se propune majorarea amenzii pentru persoana care conduce un vehicul, fiind în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de droguri şi/sau de alte substanţe cu efecte similare. Dacă în prezent amenda este de la 350 la 500 de unități convenționale (de la 17 500 la 25 000 de lei), după modificare aceasta ar putea fi de la 500 la 1000 de unități convenționale (de la 25 000 la 50 000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, ori cu arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile. În toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

De asemenea, se propune majorarea amenzii și pentru refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică și de la examenul medical, în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical. Persoana ar putea fi sancționată cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale (de la 50 000 la 75 000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 50 la 60 de ore, ori cu arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile. În toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

În cadrul consultărilor publice s-au discutat și modificările propuse la Codului penal, care vizează: infracțiunile de abuz de putere sau abuz de serviciu, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijența în serviciu, pronunțarea unei hotărâri judecătorești cu încălcarea legii etc.

Proiectul de lege va fi ajustat și expediat spre avizare, iar ulterior va fi definitivat și transmis Guvernului spre examinare. 

Foto simbol

img22009185

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!