ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România a menţinut lumina aprinsă în Republica Moldova, potrivit Energocom

12:37 | 01.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Întreprinderea SA Energocom a adresat astăzi un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naţionale a României, mulţumindu-i statului vecin că a menținut, la propriu, lumina aprinsă în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

„Mulțumim colegilor de peste Prut care au fost receptivi în a încheia contracte bilaterale de livrare a energiei electrice și care ne-au fost alături atunci când am fost puși în situația să procurăm pentru prima dată energie dintr-o țară europeană. Această criză ne-a călit și ne-a făcut mai puternici. Doar împreună am reușit să trecem mai ușor peste această cumpănă și să valorificăm oportunitățile create”, scrie Energocom.

Din 1 decembrie, SA Energocom va procura din nou energie electrică de la compania românească Hidroelectrica – 100 MWh bandă (24 de ore din 24) în perioada 1-11 decembrie și 20 MWh bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie. Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 RON/ MWh.

Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5100 MWh în zile de lucru și 5800 MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10000 MWh.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Aceasta a fost nevoită să sisteze exporturile de energie după bombardamentele rusești, ce au distrus la începutul lunii octombrie o bună parte a infrastructurii energetice ucrainene. În același timp, compania rusească Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova, iar așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat că centrala de la Cuciurgan nu va mai asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului.

img22009194

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!