ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a adoptat noul Cod electoral

15:07 | 01.12.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi noul Cod electoral al Republicii Moldova, în lectura a doua, transmite MOLDPRES.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a subliniat că, după aprobarea în prima lectură, proiectul a fost supus mai multor runde de consultări publice. „A fost o muncă enormă depusă de către colegii de la Comisia Electorală Centrală (CEC), de către colegii din Parlament și de către toți cei care au muncit ultimele cinci luni la îmbunătățirea acestui proiect de Cod electoral”, a menționat Olesea Stamate.

Potrivit documentului, în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile se vor putea desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea CEC, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor. Totodată, pentru a facilita accesul alegătorilor la procesul electoral, cetățenilor li se va oferi dreptul de a vota atât în baza buletinului sau a buletinului provizoriu de identitate, cât și în baza pașaportului, indiferent de tipul scrutinului.

Documentul mai stabilește principii clare privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă. Instituțiile mass-media vor avea obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în contextul mediatizării campaniilor electorale. În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate gradual de către Consiliul Audiovizualului.

Noul Cod electoral al Republicii Moldova a fost votat de 55 de deputați.

Foto: Parlamentul

img22009202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!