ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului

15:40 | 01.12.2022 Categorie: Comunicate

Membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice ale țării noastre în Regatul Belgiei vor putea fi angajați în țara de reședință

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a ratificat Acordul dintre Republica Moldova și Regatul Belgiei privind angajarea remunerată în câmpul muncii a unor categorii de membri ai familiilor personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

Astfel, soții, soțiile și, în unele cazuri, copiii angajaților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare vor putea fi angajați în statul în care au fost detașați. Acest drept se va acorda în baza cererii și doar pe durata aflării acestora în misiune. Anularea restricțiilor de angajare va contribui la perfecționarea profesională a acestora.

De menționat că în Regatul Belgiei, Republica Moldova are deschise două misiuni diplomatice: Ambasada pe dimensiunea bilaterală și Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană. În cadrul acestora activează 14 diplomați și personal administrativ-tehnic. Totodată, în prezent, Ambasada Regatului Belgiei, cu sediul la București, este acreditată prin cumul și pentru Republica Moldova. Respectiv, partea belgiană va putea beneficia de prevederile acestui tratat când va avea diplomați rezidenți pe teritoriul țării noastre.

Până acum, Republica Moldova a încheiat acorduri similare cu mai multe state, printre care SUA, Franța, Germania, Canada, România, Portugalia.

Proiectul de ratificare a Acordului a fost votat, în două lecturi, de 58 de deputați.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!