ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului

18:04 | 01.12.2022 Categorie: Comunicate

Un nou proiect de lege pentru concilierea vieţii de familie cu cea profesională

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Cu votul a 74 de deputați, a fost votat în prima lectură   un proiect de modificare a Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. Proiectul are drept obiectiv promovarea măsurilor de motivare şi de suport pentru părinţi prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, precum o mai bună conciliere a vieţii de familie cu cea profesională.

Deputatul Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu, a menționat în prezentarea proiectului că o măsură de încurajare a persoanelor asigurate care dau naștere unui copil în timp ce se află în concediul de îngrijire al copilului, pentru a le determina să lucreze cu normă parțială este modificarea formulei de calculare a indemnizațiilor. În special, se propune ca indemnizațiile sociale pentru următorul copil să se calculeze la alegerea asiguratului. Mai exact, proiectul prevede opțiunea calculării indemnizațiilor fie din baza calculului de la oferirea indemnizației pentru copilul precedent, fie în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice, înainte de nașterea copilului.

”Astfel, persoana asigurată va avea opțiunea de a alege cea mai avantajoasă bază de calcul, fapt ce va motiva femeile care planifică următorul copil fiind în concediul de îngrijire a copilului, să reia activitatea de muncă în această perioadă”, a precizat Adrian Albu.

Autorul proiectului precizează că legislația națională tratează diferit persoanele asigurate care se află exclusiv în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani și cele care combină acest concediu cu activitatea de lucru cu un program parțial, desfășurată în câmpul muncii.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în cea de-a doua lectură.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!