ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Termenul de activitate a Comisiei de Pre-vetting va fi extins

18:55 | 01.12.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Comisia de Pre-vetting va activa până la data de 30 iunie 2023. Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, modificări la Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, termenul de activitate a Comisiei va fi extins cu șase luni. Decizia a fost luată în urma solicitării adresate de Comisia de Pre-vetting către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului.

Conform legislației, Comisia urma să evalueze, până la data de 31 decembrie, integritatea candidaților la funcțiile vacante din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, Colegiul disciplinar al judecătorilor, Consiliul Superior al Procurorilor, Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor și Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor.

În prezent, membrii Comisiei sunt în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din CSM. Astfel, termenul a fost extins pentru a reuși evaluarea tuturor candidaților la funcțiile vacante din celelalte instituții, precum și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Autorii documentului mai propun modificări legislative, care vizează procesul de lucru al Comisiei de evaluare: aspecte ce țin de termenele de procedură, modul de lucru cu datele cu caracter personal, precum și modalitatea de publicare a deciziilor Comisiei și a înregistrărilor video ale audierilor.

Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 52 de deputați. 

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!