ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biden și Macron au declarat că americanii și francezii sunt "două națiuni în apărarea libertății"

19:11 | 01.12.2022 Categorie: Externe

Washington, 1 dec. /MOLDPRES/. Joe Biden şi Emmanuel Macron au subliniat joi forţa alianţei dintre Statele Unite şi Franţa, ''două naţiuni surori în apărarea libertăţii'', în pofida divergenţelor, în special asupra proiectului american de relansare industrială, considerat ''agresiv'' de Paris, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Preşedintele american într-o scurtă declaraţie a spus că Franța este un partener foarte bun, subliniind că alianţa cu Franţa rămâne "esenţială".

''Destinul nostru comun este să răspundem împreună" la provocările lumii, a declarat şi preşedintele francez. ''Cele două naţiuni ale noastre sunt surori în apărarea libertăţii".

Oficialul francez a fost primit la Casa Albă de către preşedintele american, cu tot fastul asociat unei vizite de stat. Focuri de armă şi imnuri naţionale la sosire, întâlnire în faţa şemineului din Biroul Oval, o conferinţă de presă comună şi un dineu de gală: totul a fost atent calibrat pentru a demonstra buna înţelegere.

Președintele francez este primul oaspete căruia preşedintele american îi rezervă un astfel de tratament de la învestirea sa în ianuarie 2021.

Joe Biden se străduie, după convulsiile preşedinţiei lui Donald Trump, să întărească legăturile cu partenerii tradiţionali ai Statelor Unite, inclusiv cu "cel mai vechi aliat", expresie folosită la Washington pentru a desemna Franţa.

În timpul acestei vizite ar urma să fie ridicate şi probleme de ordin economic.

Statele Unite şi Uniunea Europeană ''nu sunt pe picior de egalitate'' din cauza subvenţiilor acordate companiilor americane prevăzute în marele plan pentru climă al preşedintelui democrat, a subliniat Macron. 

Preşedintele SUA a promovat în special un uriaş program de investiţii, Legea privind reducerea inflaţiei, care include subvenţii pentru maşinile electrice, atâta timp cât acestea sunt "Made in the USA".

''S-ar putea să vă rezolvaţi problema, dar o veţi înrăutăţi pe a mea", a declarat Emmanuel Macron în faţa parlamentarilor americani, insistând că şi Franţa trebuie să sprijine clasa de mijloc şi locurile de muncă.

Cei doi lideri vor dori cu siguranţă să îşi arate acordul cu privire la răspunsul la invazia rusă în Ucraina. 

Foto: bloomberg.com

img22009220

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!