ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Drăsliceni, Criuleni a fost inaugurat un nou sistem fotovoltaic

08:51 | 02.12.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat pe 30 noiembrie, în satul Drăsliceni, raionul Criuleni, pe teritoriul unei companii ce recoltează și exportă anual în țările Uniunii Europene circa patru mii de tone de fructe. Proiectul a fost realizat în cadrul programului „Susţinem tranziţia către economia verde”, lansat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanţat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Suedia, la care compania a aplicat pentru a obține finanțare, transmite MOLDPRES.

Sistemul fotovoltaic nou-instalat va alimenta cu energie alternativă linia de sortare și ambalare a companiei Fani SRL, care, de mai bine de şapte ani, exportă prune, caise și struguri în Germania, Austria, România, Letonia și Lituania.

„Încurajăm antreprenorii agricoli să utilizeze sursele regenerabile de energie. Peste 40% din consumul total de energie la această întreprindere vine de la panourile fotovoltaice. Așa creștem autonomia energetică, reducem din costuri și protejăm mediul ambiant. Instalarea panourilor fotovoltaice este o acțiune economică inteligentă și eficientă. Eforturile depuse de întreprindere vor spori capacitatea de a face față concurenței și cu siguranță produsele lor se vor diferenția pe piață”, a declarat la evenimentul de inaugurare ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Costul total al proiectului de instalare a panourilor solare cu capacitatea de 22 KW a fost de 291.789 de lei (cca 14600 de euro), dintre care grantul în valoare de 121.767 de lei acordat de Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, care a fost destinat pentru achiziția panourilor solare, precum și suma necesară pentru asigurarea echipamentului.

Foto: MAIA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!