ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la cea de-a 29-a reuniune a Consiliului miniștrilor de Externe ai OSCE

13:10 | 02.12.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a participat la Łódź (Polonia), împreună cu miniștrii de Externe și înalți oficiali din întreaga regiune OSCE la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor Afacerilor Externe, la invitația președintelui în exercițiu al organizației, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În fața celor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale, oficialul moldovean a susținut discursul național în care vicepremierul Nicu Popescu s-a referit la principalele teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE şi viitorul organizaţiei, precum și consecințele dramatice ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și impactul pentru țara noastră în plan energetic și socio-economic.

„Am reafirmat că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei amenință pacea, securitatea și prosperitatea în Europa, fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a Actului final de la Helsinki și a Cartei ONU.

Țara noastră este solidară cu Ucraina în lupta acesteia pentru libertate. Rămânem fermi în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute pe plan internațional. Vom continua să asigurăm suport celor peste 80.000 de refugiați ucraineni care locuiesc în Republica Moldova, și vom oferi asistența umanitară necesară”, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu.

În intervenția sa, diplomatul moldovean a punctat că în pofida multiplelor provocări, rămânem fermi pe drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană.

„Moldova este și va rămâne parte a lumii libere. Anul acesta Republica Moldova a devenit țară candidată la UE. Continuăm să avansăm în drumul reformelor în sistemul de justiție, combatere a corupției, investim în surse regenerabile, ne modernizăm economia. Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim în plan bilateral și prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de România, Franța și Germania”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Vicepremierul a prezentat ultimele evoluții în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, exprimând profunda îngrijorare pentru încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană.

„Suntem hotărâți să soluționăm conflictul exclusiv prin dialog și mijloace pașnice bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional.

Am reiterat în intervenția mea că prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, cu Rezoluția 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Națiunilor Unite este imperativă.

Mulțumesc colegilor din cadrul MAEIE, ai ambasadelor Republicii Moldova la Viena și Varșovia, pentru buna organizare și promovarea obiectivelor țării noastre în cadrul reuniunii OSCE din acest an”, a conchis oficialul moldovean.

Declarația națională a vicepremierului Nicu Popescu în cadrul celei de-a 29-a reuniuni a Consiliului miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa poate fi accesată aici: https://bit.ly/3ORhHQx.

Foto: MAEIE

img22009239

img22009239

img22009239

img22009239

img22009239

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!