ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în raionul Nisporeni

14:46 | 02.12.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi despre identificarea unui caz de pestă porcină africană înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova. Pe 1 decembrie, prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploatația de porcine situată în extravilanul localității Soltănești, raionul Nisporeni, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni cu raza de acoperire  Nisporeni, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

„Comisia pentru Situații Excepționale a r. Nisporeni a instituit măsuri de carantină, sunt în desfășurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi cea de supraveghere 10 km). Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar”, indică ANSA.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent autorităţile de profil, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau al depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Foto: ANSA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!