ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criza energetică și libera circulație au fost temele principale de discuții dintre reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol

16:43 | 02.12.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. La sediul Misiunii OSCE din or. Chișinău a avut loc astăzi întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, în prezența delegaților participanților la formatul de negocieri „5+2”, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

Subiectul central al reuniunii l-a constituit criza energetică și cele mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. În contextul situației foarte dificile în acest sector, a fost convenită discutarea problemei la nivelul experților din sfera energetică, care în paralel cu întrevederea negociatorilor principali s-au convocat într-o sală de ședințe separată din incinta Misiunii OSCE, în cadrul dialogului accentuându-se necesitatea coordonării acțiunilor în situații de urgență și avansării spre rezolvarea durabilă a problemelor ce afectează cele două maluri. 

Chișinăul a abordat tema liberei circulații și barierele întâlnite de către diferite categorii de cetățeni, inclusiv de către jurnaliști și reprezentanții societății civile, la trecerea prin posturile neautorizate de control ale Tiraspolului, amplasate în perimetrul Zonei de Securitate, cu încălcarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992, venind cu îndemnul înlăturării tuturor impedimentelor nejustificate, asigurării nestingherite a deplasării cetățenilor în și dinspre localitățile din regiunea transnistreană și aplicării unor abordări proporționale așa cum se procedează pe malul drept. 

Cu referire la pretențiile Tiraspolului legate de măsurile de control efectuate de către colaboratorii poliției de frontieră la trecerea reprezentanților structurilor din regiunea transnistreană prin Aeroportul Internațional Chișinău s-a precizat indispensabilitatea respectării mecanismului de notificare în privința deplasărilor ce nu au un caracter privat (instituit din 01 august curent), prin canalul de comunicare al reprezentanților politici, precum și s-a recomandat renunțarea la retorica acidă și inadmisibilă în raport cu autoritățile Republicii Moldova. 

Pe problema importurilor de medicamente destinate pentru consum în raioanele de est ale țării s-a reiterat necesitatea corespunderii acestora standardelor de securitate și de calitate în vigoare, respectării regulilor de conformitate, armonizate cu normele internaționale și legislația UE, uniformizării nomenclatoarelor de profil pe ambele maluri, excluderii registrelor paralele pe teritoriul țării, restabilirii spațiului unic în domeniul medical și farmaceutic. 

Vicepremierul pentru reintegrare a adus în discuție cazul cetățeanului Victor Pleșcanov, privat ilegal de libertate de către exponenții structurilor din raioanele de est ale țării, fiind solicitate informații despre starea lui de sănătate și despre faptul că viața acestuia e în afara pericolului, la care s-a primit un răspuns evaziv. A fost solicitată asistența Misiunii OSCE pe acest caz, inclusiv efectuarea unei vizite de documentare la locul detenției. 

Reprezentanții politici au manifestat disponibilitatea de a contribui la dinamizarea procesului de negocieri și de a desfășura o nouă întrevedere de lucru în acest format, până la finele anului curent.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img22009254

img22009254

img22009254

img22009254

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!