ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 95 de ani de la nașterea istoricului literar Ion Osadcenco

09:06 | 04.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Istoricul literar Ion Osadcenco, specialist în domeniul istoriei literaturii clasice române şi relaţiilor literare moldo-ruso-ucrainene, pro­fesor universitar, doctor habilitat în filologie, ar fi împlinit astăzi 95 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 4 decembrie 1927 în orașul Cahul. A învățat la școala primară şi gimnaziul din orașul natal, apoi la Liceul din orașul Bârlad, România (1944). Din octombrie 1944 până în august 1945 a lucrat în calitate de director al școlii primare din satul Vâlcova, raionul Cahul. În anii 1946-1951, a studiat la Facultatea de Istorie şi Filologie, secția de limbă și literatură, a Universității de Stat din Moldova. Tot aici își continuă studiile în calitate de doctorand (1951-1954), devenind lector la catedra de limbă şi literatură română a USM. În 1956 susține teza de doctor cu tema "Costache Negruzzi și nuvelele sale istorice", iar în 1989 teza de doctor habilitat în filologie pe tema "Relațiile literare ale Moldovei și Rusiei în secolul XIX". În 1989 i se conferă titlul științific de profesor universitar. 

În 1962, conform unei hotărâri de guvern, Facultatea de Istorie şi Filologie a fost reorganizată. Este creată Facultatea de Filologie cu secțiile: Limba şi Literatura Moldoveneas­că, Limba şi Literatura Rusă, Limba şi Literatura Străină. Primul decan al acestei facultăți, unde se înfiripa și secția de Biblioteconomie şi Bibliografie, iar mai târziu secția de Jurnalistică, a fost Ion Osadcenco. 

Ion Osadcenco a scris sute de articole şi studii despre Eminescu și Creangă, Hasdeu şi Alecsandri, Donici Stamati etc. A publicat monografiile: "Cos­tache Negruzzi: viața și opera", „De la cronografie la literatura modernă”, "Relațiile literare moldo-ruso-ucrainene” etc.

Într-un eseu,  regretatul (azi) profesor universitar Gheorghe Dodiţă  scria că Ion Osadcenco a fost un adevărat învățător. „De la el au deprins dragostea de limbă şi literatura română, dar și dragostea de neam generații întregi de studenți, actori, savanți, scriitori, ziariști și mulţii învățători. A fost un artist al cuvântului, un îndrăgostit de viață, un om de o aleasă vervă spirituală. Încă în timpul vieții devenise o figură le­gendară printre studenţii și profesorii filologi basarabeni”, scria Ion Dodiţă.

Ion Osadcenco a contribuit la dezvoltarea învățământului univer­sitar, la elaborarea şi editarea unor lucrări didactice de valoare. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În anul 1987 i-a fost conferit titlul de "Lucrător emerit al Şcolii superioare din Moldova". Ion Osadcenco s-a stins din viaţă la 17 noiembrie 1994, la Chişinău. Biblioteca Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, în fondurile căreia a fost inclusă și biblioteca personală a profesorului, dăruită de către soția lui, Maria Racicovski-Osadcenco, îi poartă astăzi numele.   

img22009282

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!