ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

09:51 | 05.12.2022 Categorie: Comunicate

Veronica Mihailov-Moraru: „Îmbunătățirea mecanismelor de recuperare a bunurilor infracționale este o parte indispensabilă a procesului de reformare a justiției și a combaterii corupției”

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Țara noastră dispune de un sistem juridic și de un cadru instituțional complex pentru a desfășura atât anchetele penale, cât și investigațiile financiare paralele, precum și pentru a sechestra și a confisca bunurile infracționale. Este una dintre concluziile „Raportului de evaluare a necesităților Agenției de recuperare a bunurilor Infracționale a Republicii Moldova”, prezentat ieri în cadrul unui eveniment public.

Totuși, experții consideră că implementarea procesului de recuperare a bunurilor infracționale necesită cooperarea, coordonarea și colaborarea dintre mai multe instituții, fiecare responsabilă de elemente specifice ale procesului de recuperare a bunurilor infracționale și ale procedurii penale subiacente. De asemenea, este necesar ca recuperarea bunurilor infracționale să devină un obiectiv de politici, demonstrându-se voință politică fermă, precum și să se asigure conlucrarea instituțiilor de resort în vederea realizării obiectivului comun.

Prezentă la discuții, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a apreciat lansarea raportului, ca fiind o sursă de analiză importantă, ce va fi luat în considerație în procesul de  îmbunătățire a cadrului legal, pentru consolidarea sistemul național de recuperare a bunurilor infracționale în conformitate cu standardele internaționale și cerințele Uniunii Europene. Mai mult decât atât, Ministerul Justiției este responsabil și de expertizarea juridică a Programului Național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027 și Planului de acțiuni privind implementarea acestuia, elaborate de CNA.

Crearea unui program de recuperare a bunurilor infracționale se regăsește și în recomandările experților. Aceștia mai propun:

- stabilirea unor indicatori clari de performanță pentru fiecare dintre  etapele procesului de recuperare a bunurilor infracționale va ajuta instituțiile  competente și factorii de decizie în identificarea etapelor procesului de recuperare care  posedă eficacitate redusă și măsurile necesare pentru a le îmbunătăți;

- vizualizarea procesului de recuperare a bunurilor infracționale;

- revizuirea și actualizarea legislației din domeniu;

- elaborarea Registrului bunurilor infracționale indisponibilizate (SIA RBII) - o soluție automatizată pentru a minimiza erorile în efectuarea investigațiilor  financiare paralele și gestionarea bunurilor sechestrate și confiscate, care va spori  transparența și responsabilizarea în procesul de recuperare a bunurilor infracționale în Republica Moldova.

Raportul a fost elaborat cu suportul Soros Moldova și evaluează necesitățile ARBI în cadrul sistemului de recuperare a bunurilor din țara noastră. Documentul mai identifică oportunitățile de fortificare a rolului ARBI în procesul de recuperare a bunurilor infracționale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!