ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cancelarul german îndeamnă lumea să evite divizarea în blocuri ideologice

11:40 | 05.12.2022 Categorie: Externe

Berlin, 5 dec. /MOLDPRES/. Cancelarul german Olaf Scholz a atras atenţia asupra unui nou Război Rece prin divizarea lumii în blocuri ideologice şi a îndemnat la depunerea tuturor eforturilor pentru construirea de noi parteneriate, într-un editorial-opinie publicat luni în ediţia online a revistei Foreign Affairs, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

UE și America de Nord trebuie să apere valorile democratice şi să protejeze societăţile deschise, "dar noi trebuie de asemenea să evităm tentaţia de a împărţi din nou lumea în blocuri", a scris Scholz în editorialul său. "Aceasta înseamnă să depunem toate eforturile pentru a construi noi parteneriate, în mod pragmatic şi fără ochelari de cal ideologici", a adăugat cancelarul federal german.

Cancelarul german a scos în evidenţă în special China şi Rusia drept două ţări care constituie o ameninţare la adresa unei lumi multipolare, ameninţare care necesită o mai multă unitate europeană şi transatlantică pentru a putea fi depăşită.

NATO rămâne vital pentru a putea contracara provocările pe care le constituie ameninţarea rusă cu posibile atacuri asupra unui teritoriu aliat, în timp ce calea Chinei spre izolare şi abordarea ei faţă de Taiwan necesită ca Europa şi America de Nord să formeze un nou şi mai puternic parteneriat cu ţări din întreaga lume, a îndemnat Scholz.

În final, cancelarul federal german a spus că "germanii intenţionează să devină garantul securităţii europene, după cum aşteaptă aliaţii noştri să fim, un creator de punţi în cadrul Uniunii Europene şi un avocat în favoarea unor soluţii multilaterale la probleme globale".

Foto: thestar.com.my

img22009303

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!