ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

18:28 | 05.12.2022 Categorie: Comunicate

La Chișinău s-a defășurat Conferința națională dedicată auditorilor interni din sectorul public

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Conferința națională dedicată auditorilor interni din sectorul public cu genericul: “Auditul intern îmbrățișează viitorul – schimbarea rămâne unica constantă”, organizată de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova cu suportul Academiei Naționale de Finanțe și Economie a Ministerului Finanțelor al Regatului Țărilor de Jos, a avut loc vineri, 02 decembrie curent, și a întrunit peste 80 de participanți. Evenimentul a avut ca scop de a reuni reprezentanții profesiei, partenerii de dezvoltare, reprezentații mediului academic, precum și alte părți interesate, pentru a aborda tendințele în domeniu, a face schimb de păreri și a identifica provocările și posibile soluții în sistem.

La sesiunea de deschidere a conferinței a participat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, care a subliniat importanţa auditorilor interni şi rolul acestora în instituțiile publice.

„Pe parcursul anilor, s-a făcut foarte multe ca oferta ce ține de auditorii interni, să se dezvolte, să avem mai bune standarde, cunoștințe, dar, cu părere de rău s-a făcut foarte puțin pentru ca managerii să aprecieze la justa valoare această muncă și oportunitățile care sunt oferite prin auditul intern. De aceea, eu, tare mult îmi doresc ca la această conferință să fie abordate inclusiv și subiectele care să ajungă la cei ce au nevoie în primul rând de auditori, ca ei să înțeleagă acest lucru și să aprecieze. Noi, vom face tot posibilul ca subiectul ce ține de salarizare să-l punem în evidență. Acest aspect, cu siguranță, va ridica statutul auditului intern”, a declarat ministrul Finanțelor.

Managerul Departamentului de cooperare internațională a Academiei Naționale de Finanțe și Economie din cadrul Ministerului Finanțelor al Regatului Țărilor de Jos, Arjan Vos, a relatat că această conferință este o bună ocazie pentru a întruni comunitatea auditorilor și a discuta reușitele, problemele, confruntările și provocările din sistem.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov a mulțumit experților internaționali și naționali care au acceptat să participe la acest eveniment pentru a împărtăși experiența. Totodată, dl Arachelov a menționat că auditorii interni trebuie să-și regăsească locul în ierarhia funcțiilor publice și să fie promotorii acestei profesii, iar managerii să-i considere parteneri în calea de dezvoltare a sistemului de control intern managerial.

În cadrul Conferinței au fost prezentate noutăți și tendințe în auditul intern la nivel internațional, s-a discutat despre impactul crizelor asupra profesiei de audit intern, modalități inovatoare de raportare în perioade de criză, rolul instituirii comitetelor de audit, consolidarea resurselor, perspectivele de dezvoltare și provocările în situații de criză, dar și alte subiecte importante. Experții internaționali din Olanda, Belgia, Austria, Albania și Letonia au prezentat experiența țărilor pe care le reprezintă în domeniul abordat.

Prin organizarea acestui eveniment, Ministerul Finanţelor şi-a propus să crească gradul de mediatizare și cunoaștere privind direcțiile de dezvoltare și profesionalizare a funcției pe subiecte de actualitate şi, nu în ultimul rând, să consolideze rețeaua auditorilor interni din sectorul public din Republica Moldova.

La eveniment au participat auditorii interni din sectorul public, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor naționale, dar și experți internaționali – parteneri strategici în dezvoltarea reformei Controlului Financiar Public Intern.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!