ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Economiei a anunţat măsuri de eliminare a birocrației pentru antreprenori

18:44 | 05.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a anunțat astăzi un pachet de modificări regulatorii, menite să reducă barierele birocratice, să diminueze povara administrativă şi să simplifice domeniul relațiilor de muncă și controalele, transmite MOLDPRES.

Astfel, Ministerul Economiei a propus unele modificări în Codul Muncii, prin faptul că unele prevederi care sunt obligatorii, să devină opționale, printre care: evidența zilnică a orelor de muncă, programarea anuală a concediilor, existența regulamentelor interne, existența precontractelor, efectuarea preavizărilor și cererilor despre începerea concediului, comunicarea cu angajații prin panouri informative.

Adițional, în domeniul relațiilor de muncă au fost propuse: permiterea semnării contractelor individuale de muncă pe durată determinată cu salariații angajați în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, fără limitări; eliminarea raportărilor privind salariații către centrele militare, informație care deja există în resursele administrative; excluderea obligativității achitării indemnizației de concediu în avans; excluderea obligativității utilizării doar a cursului BNM pentru salariile stabilite în valută, astfel fiind permise cursurile altor bănci, agreate de părți etc.

Potrivit oficialului, verificările agenților economici constituie una din principalele probleme pentru antreprenori, în special pentru cei începători, întrucât acestea comportă risc de abuzuri și corupție. De aceea a fost propusă modificarea, în cazul agenților economici care activează mai puțin de trei ani, ca organele de control să nu poată aplica amenzi, efectuând doar controale consultative, cu excepția cazurilor grave și repetate.

De asemenea, a fost propusă procedura de eliminare a “pașaportului albastru” și substituirea cu o adeverință eliberată de medicul de familie doar persoanelor care pot crea riscuri pentru consumatori prin lucrul cu produsele alimentare și alte activități, examinările putând fi făcute în orice instituție medicală.

Toate aceste modificări au fost elaborate de către Ministerul Economiei, în comun cu Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, în cadrul grupului de lucru pe de reglementare și urmează să fie organizate consultări publice, pentru a îmbunătăți proiectul. Grupul de lucru, prezidat de ministrul Economiei, va continua să coordoneze activitatea de implementare a reformelor, examinând și validând periodic pachete de modificări legislative similare, cu accent pe de reglementare și digitalizare.

Foto: ME

img22009324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!