ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei astronauţi chinezi au revenit pe Terra după şase luni petrecute în spaţiu

19:17 | 05.12.2022 Categorie: Externe

Beijing, 5 dec. /MOLDPRES/. Trei astronauţi chinezi au revenit cu bine pe Terra duminică, după ce au petrecut şase luni la bordul staţiei spaţiale Tiangong, a anunţat agenţia spaţială chineză, care a spus că misiunea celor trei cosmonauţi a fost "un succes total", informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Echipajul, care se afla la bordul staţiei spaţiale chineze de la începutul lunii iunie, a aterizat cu bine în regiunea Dongfeng din Mongolia Interioară din nordul Chinei, la ora 12:09 GMT, a anunţat agenţia de presă oficială Xinhua.

Potrivit medicilor chinezi, cei trei astronauţi, doi bărbaţi şi o femeie, au o stare de sănătate bună.

Astronauţii care au participat la misiunea Shenzhou-14, comandantul Chen Dong, prima femeie astronaută chineză - Liu Yang - şi Cai Xuzhe, au avut sarcina de a supraveghea ultimele faze de construcţie a staţiei spaţiale, o bijuterie a ambiţiosului program spaţial al Chinei.

Ultimul modul al staţiei chineze a fost lansat şi conectat la sfârşitul lunii octombrie, o etapă crucială înainte de finalizarea asamblării staţiei, programată pentru sfârşitul anului.

"Sunt onorat să fiu martor la formarea şi configurarea de bază a staţiei noastre spaţiale", a declarat Chen Dong, pilot al forţelor aeriene, devenit primul astronaut chinez care a rămas pe orbită peste 200 de zile, potrivit agenţiei Xinhua.

Echipajul a predat ştafeta celor trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-15, care au ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la bordul staţiei Tiangong. Atunci s-a petrecut primul transfer de echipaj pe orbită realizat de astronauţi chinezi.

Odată finalizată, staţia spaţială Tiangong va avea o greutate de 90 de tone - aproximativ un sfert din ISS - şi o mărime similară cu cea a fostei staţii sovietice Mir.

Staţia spaţială Tiangong ("Palatul celest"), cunoscută şi sub acronimul CSS ("Chinese Space Station" în engleză), va avea o durată de funcţionare de cel puţin 10 ani şi va găzdui diverse experimente ştiinţifice în condiţii marcate de absenţa aproape completă a gravitaţiei.

Foto: today.line.me

img22009326

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!