ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat Festivalul Internațional ClassFest, ediția a XI-a

13:16 | 06.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. La Teatrul ”Luceafărul” a fost inaugurată ieri seară cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest, secțiunea Teatru, organizată de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției și a Ministerului Culturii, care se va desfășura în perioada 5-9 decembrie la Chișinău, relatează MOLDPRES.

Cu această ocazie, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a transmis un mesaj de salut celor circa 100 de participanți, oaspeți din Austria, Franța, Polonia și România, dorindu-le mult succes, inspirație și curaj. ”Îndemn tinerii, dar și profesioniștii lumii scenice să urmărească agenda și să meargă și la ateliere de creație, susținute de pedagogi remarcabili, care vin să împartă din experiența lor cu studenții facultăților teatrale! Sunt lecții de neprețuit!”, se menționează în mesajul oficialului.

Potrivit directorului Festivalului, Svetlana Târțău, ClassFest este o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, care promovează tinerii creatori de teatru, încurajează schimbul de experienţă și relațiile profesionale între absolvenţii, profesorii și profesioniștii școlilor europene de teatru, familiarizând publicul larg cu spectacolele realizate de generația tânără de creatori, promovând valorile artei contemporane și dialogul intercultural. Astfel, timp de cinci zile, vor avea loc 12 spectacole și trei ateliere de creație. Ediţia a XI-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de teatru: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău; Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași; Universitatea Ovidius, Facultatea de Arte din Constanța; Academia Internaţională a Artelor Scenice, Paris; Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Universitatea de Muzică și Arta Spectacolului din Graz, Austria. ”Acest eveniment este un festival al solidarității cu poporul ucrainean, cu colegii noștri de la Universitatea de Artă din Kiev, care, din cauza războiului nu pot fi acum aici”, a mai spus Svetlana Târțău.

În context, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic a afirmat că spre deosebire de edițiile precedente, în acest an spațiul geografic este mult mai restrâns, din cauza războiului declanșat de către Rusia în Ucraina. ”Acest război are consecințe nefaste asupra întregii lumi. În ultimul moment, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București a refuzat să participe, așa cum au făcut-o și școli de teatru din alte țări”, a constatat Victoria Melnic.

În prima seară, pe scena Teatrului ”Luceafărul”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău a prezentat spectacolul ”Strigoii” de Henrik Ibsen, regie&scenografie: Nelly Cozaru. Astăzi, la ora 20.00, la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” va avea loc spectacolul ”Triumful lui Arlequin” de Carlo Boso, prezentat de Academia Internaţională a Artelor Scenice din Paris.

Prezent la eveniment, directorul Biroului de Cooperare al Elveției, Guido Beltrani, a menționat că instituția pe care o conduce susține, al doilea an consecutiv, desfășurarea Festivalului Internațional ClasFest inițiat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, deoarece dialogul intercultural este foarte important.

ClassFest este organizat de AMTAP și susţinut financiar de Biroul de Cooperare al Elveției, Ministerul Culturii, Direcția cultură a municipiului Chișinău, Ambasada Austriei în R. Moldova și alte instituții. Bugetul Festivalului este de 400 000 de lei (circa 20 mii de euro).

img22009349

img22009349

img22009349

img22009349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!