ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Contractul cu MGRES a fost salutat de SUA şi comunitatea energetică

09:29 | 07.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, într-o convorbire telefonică de ieri cu vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a felicitat Moldova cu ocazia încheierii unui acord cu “Moldavskaya GRES” pentru furnizarea energiei electrice, transmite MOLDPRES.

„Acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și de a minimiza creșterea prețurilor pentru consumatori”, indică Ambasada SUA la Chişinău.

Ambasadorul a promis sprijinul continuu al SUA pentru necesitățile de energie și electricitate ale Republicii Moldova.

Şi Secretariatul Comunității Energetice a salutat acordul încheiat între Energocom, comerciantul public de electricitate al Moldovei, și Centrala Electrică Denstrovsk (MGRES) privind furnizarea energiei electrice pentru luna decembrie și pentru perioada următoare.

„SA. Moldovagaz va furniza gaz către MGRES pentru producerea energiei electrice. În aceste momente dificile ale iernii, acest acord va permite consumatorilor să aibă acces la energie electrică la preț accesibil”, potrivit unui comunicat al MIDR.

Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat la sfârşitul săptămânii trecute contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala electrică din Dnestrovsc (MGRES) pentru luna decembrie. Conform lui Spînu, acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. "Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 dolari/MW”, potrivit sursei citate.

După semnarea contractului cu MGRES, Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca furnizorii de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor înainta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cererea de ajustare a prețurilor pentru furnizarea energiei electrice. Noile tarife vor fi aplicate începând cu 2 decembrie curent.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!