ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Donald Trump și persoanele care au atacat Congresul american vor fi inculpați

09:38 | 07.12.2022 Categorie: Externe

Washington, 7 dec. /MOLDPRES/. După o lungă perioadă de cerecetări, grupul de parlamentari americani care anchetează atacul împotriva Congresului desfăşurat de partizani ai lui Donald Trump va recomanda mai multe inculpări, a anunţat marţi liderul său, democratul Bennie Thompson, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Thompson a declarat jurnaliștilor a fost luată „o decizie cu privire la punerile sub acuzare".

Comisia "6 ianuarie", data asaltului asupra Capitoliului în 2021, nu a indicat însă cine ar putea fi vizat de aceste inculpări.

"Nu am luat încă o decizie definitivă, opţiunile noastre sunt pe masă", a precizat în cursul unei conferinţe de presă congresmenul Pete Aguilar, un alt membru al comisiei.

În toamnă, această comisie l-a citat pe Donald Trump să compară în ancheta sa. Dar fostul preşedinte a refuzat până în prezent să depună mărturie.

Pentru Statele Unite ziua de 6 ianuarie 2021 a fost una neagră, deoarece sute de partizani ai fostului preşedinte, convinşi de acuzaţiile sale de "fraudă electorală", au semănat haos în templul democraţiei americane, în momentul în care aleşii certificau victoria lui Joe Biden.

Donald Trump, care şi-a îndemnat susţinătorii să "lupte ca diavolii", a făcut imediat obiectul unui proces de destituire în Congres, dar a fost achitat datorită senatorilor partidului său.

În cele din urmă, decizia de a-l inculpa îi va reveni procurorului general al SUA, Merrick Garland, care la mijlocul lunii noiembrie a numit un procuror special care să-l investigheze independent pe Donald Trump.

Jack Smith a emis primele citaţii pentru a-i furniza documente din state în care fostul preşedinte a exercitat presiuni asupra agenţilor electorali, potrivit dezvăluirilor făcute marţi de presa americană.

Foto: npr.org

img22009368

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!