ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului

13:12 | 07.12.2022 Categorie: Comunicate

Mecanismul de înregistrare a prețurilor de producător la medicamente ar putea fi modificat

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Mecanismul de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente ar urma să fie modificat, potrivit unui proiect de lege înaintat de Guvern și examinat, astăzi, în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Scopul modificărilor propuse la Legea cu privire la medicamente este facilitarea accesului populației la produsele medicamentoase de calitate și creșterea atractivității pieței farmaceutice a Republicii Moldova pentru operatorii economici autohtoni și străini.

Mai exact, proiectul prevede negocierea directă cu producătorul sau deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului sau reprezentantul oficial al acestuia, cu excluderea din calcul a celui mai mic preț. Analiza a demonstrat că cel mai mic preț, de regulă, nu este în corelație cu situația reală în țările de referință, la majoritatea produselor. Prin aprobarea mecanismului de negocieri se urmărește stabilirea prețurilor la medicamente în mod corect, transparent și accesibil pentru populația Republicii Moldova, argumentează Guvernul. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va fi responsabilă de crearea şi administrarea Catalogului naţional de preţuri. Se propune ca modificările să intre în vigoare din data publicării noii legi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Potrivit notei informative la proiectul de lege, în prezent piața farmaceutică a Republicii Moldova se confruntă cu un deficit acut, fără precedent, al medicamentelor înregistrate. Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor conține aproximativ 4000 de produse comparativ cu anii precedenți când erau în jur de 8000 de medicamente.

Comisia parlamentară de specialitate a aprobat raportul la acest proiect de lege. Documentul va fi propus spre examinare în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!