ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Atitudinea Austriei față de extinderea Schengen nu schimbă poziția Comisiei Europene

15:28 | 07.12.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 7 dec. /MOLDPRES/. Atitudinea unor țări membre individuale nu o afectează pe cea a Comisiei Europene care rămâne fermă în ce privește extinderea spațiului Schengen în România, Bulgaria şi Croaţia, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

România, Bulgaria și Croația au aşteptarea legitimă şi dreptul legal ca o decizie în sensul aderării lor la spaţiul Schengen să fie luată de statele membre, a declarat purtătoarea de cuvânt a CE pentru afaceri interne Anitta Hipper. Întrebată cum priveşte Comisia Europeană poziţia guvernului Olandei potrivit căruia România şi Croaţia pot fi acceptate în spaţiul Schengen, dar nu şi Bulgaria, Anitta Hipper nu a comentat, dar a precizat că poziţia executivului comunitar exprimată în comunicarea din 16 noiembrie nu s-a schimbat.

Anitta Hipper a mai menționat că "România, Bulgaria şi Croaţia sunt pregătite să participe la zona Schengen fără controale de frontieră. Poziţia statelor membre individuale nu afectează poziţia Comisiei. Aceasta este bazată pe evaluarea tuturor condiţiilor. Bulgaria, Croaţia şi România au fost evaluate cu succes şi au fost pregătite din punct de vedere tehnic".

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că cele trei state membre au o aşteptare legitimă şi dreptul legal ca această decizie să fie luată. Facem apel la toate statele membre să susţină pe deplin procesul de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la zona Schengen", a adăugat purtătoarea de cuvânt. Pe agenda provizorie a Consiliului JAI din 8 decembrie figurează punctul "Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România.

Premierul României, Nicolae Ciucă a declarat însă miercuri că România va merge "până la capăt" cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie, afirmând că "starea de incertitudine nu mai poate continua".

Foto simbol

img22009396

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!