ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia face presiuni asupra Belarusului prin desfășurarea aplicațiilor militare comune

10:45 | 08.12.2022 Categorie: Externe

Minsk, 8 dec. /MOLDPRES/. Ministerul rus al apărării a anunţat joi că trupele sale iau parte la exerciţii tactice în Belarus, pe fondul temerilor că Moscova face presiuni asupra aliatului său să se implice mai mult în războiul din Ucraina, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, a afirmat că nu se va implica direct în războiul din Ucraina, însă tot el ordonase mai demult desfășurarea trupelor sale alături de cele ruse lângă frontiera cu Ucraina, invocând ameninţări din partea Kievului şi Occidentului.

Ministerul rus al apărării  a anunţat că "militarii din cadrul Districtului militar vestic continuă antrenamentul intensiv de luptă în cadrul forţelor armate ale Republicii Belarus". 

"Militarii exersează tragerile cu toate tipurile de arme mici, precum şi cu lansatoare de mine; ei îşi perfecţionează abilităţile în pilotarea de vehicule de luptă, au cursuri de obstacole psihologice, studiază medicina tactică şi alte discipline", detaliază ministerul rus.

Înregistrări video postate de minister arată soldaţi ruşi în echipamente pentru zăpadă lângă tancuri într-un peisaj de iarnă, trăgând cu arme, inclusiv de artilerie.

Vladimir Putin a ordonat trimiterea de trupe asupra Ucrainei pe 24 februarie, în ceea ce el numeşte "operaţiune militară specială", generând cel mai sângeros conflict din Europa după Al Doilea Război Mondial.

Președintele rus susţine că îi apără pe rusofonii din estul şi sudul Ucrainei şi consideră războiul un "moment de cotitură", când Rusia "s-a ridicat în sfârşit" împotriva Occidentului arogant, după deceniile de umilinţă de după 1991, când a avut loc destrămarea Uniunii Sovietice.

Țările occidentale, împreună cu Ucraina, afirmă că Vladimir Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ele califică drept un război de ocupaţie în stil imperialist. Ucraina declară că va lupta până când ultimul soldat rus va fi alungat de pe teritoriul său.

Foto: theguardian.com

img22009430

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!