ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Suedia și Finlanda vor deveni în curând membri NATO, în pofida opoziției Turciei

07:23 | 09.12.2022 Categorie: Externe

Washington, 9 dec. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să se alăture NATO în curând, în pofida rezistenţei Turciei, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Oficialul american a declarat după o întâlnire cu omologii săi Pekka Haavisto din Finlanda și Tobias Billstrom din Suedia că "ambele ţări au întreprins acţiuni concrete semnificative pentru a-şi îndeplini angajamentele, inclusiv cele legate de preocupările de securitate din partea aliatului nostru Turcia".

"Am toate aşteptările ca ambii să devină oficial membri în curând", a afirmat hotărât şeful diplomaţiei americane.

Ministrul finlandez al apărării Antti Kaikkonen a declarat că ţara sa ia în considerare acordarea permiselor de export pentru anumite arme Turciei, în timpul discuţiilor cu omologul său Hulusi Akar joi, la Ankara. Finlanda ar putea procesa unele cereri de export "în viitorul apropiat", a declarat Kaikkonen, conform postului de radio finlandez Yle. Cu toate acestea, armele nu vor fi livrate fără controale atente, a adăugat el.

Două  țări membri NATO, printre care Turcia, încă blochează aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO invocând presupusul lor sprijin pentru grupările pe care Ankara le clasifică drept teroriste. Turcia cere, printre altele, ca Stockholm şi Helsinki să împiedice astfel de activităţi teroriste pe teritoriul lor şi să ridice aşa-numitul embargo asupra armelor.

Finlanda şi Suedia nu au vândut nicio armă Turciei după incursiunea militară a acesteia din 2019 împotriva miliţiei kurde în nordul Siriei.

Și Stokholmul a anunţat recent că este pregătit să livreze arme Turciei.

Oficialii turci au subliniat drept condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO contribuţia la modernizarea forţelor armate turce în timpul conferinţei de presă comune cu Kaikkonen, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

Ankara a făcut presiuni ca Suedia să extrădeze presupuşi suspecţi care au legături cu organizaţia clericului islamic Fethullah Gulen din SUA şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Recent, justiţia suedeză a respins extrădarea a doi presupuşi susţinători ai lui Gulen, invocând faptul că aceştia nu au comis nicio infracţiune conform legii suedeze.

Foto: al-monitor.com

img22009462

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!