ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oficialii Austriei fac declarații încurcate, după blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen

07:41 | 09.12.2022 Categorie: Externe

Viena, 9 dec. /MOLDPRES/. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Oficialul austriac a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări UE. Karner a recunoscut că „a votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de migranți neînregistrți în Austria”.

Ministrul de interne austriac a negat că votul său ar avea vreo legătură cu campania electorală pentru alegerile regionale, care vor avea loc în 29 ianuarie. Întrebat cum comentează faptul că mulți dintre imigranții care au cerut azil în Austria au plecat mai departe, în alte țări europene, ministrul a răspuns: „Totuși, poliția a înregistrat 100.000 de persoane la graniță”.

Două țări, Austria și Olanda au votat joi în consiliul JAI împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda a precizat că nu se opune României, ci doar Bulgariei, dar pentru că sunt la pachet, votează împotrivă pentru amândouă. În ședința Consiliului JAI, Olanda a cerut decuplarea celor două țări, însă în momentul în care propunerea s-a supus la vot, Bulgaria s-a opus.

Cele mai importate țări europene s-au purtat foarte binevoitor față de aderarea României la spațiul Schengen. O susținere puternică a venit din partea Germaniei și Franței. Prin comportamentul său, Austria a fost supusă unor dezaprobări cvasi-generale.

Oficialii români au declarat că sunt dezamăgiți, însă lupta va continua în anul 2023. 

Foto: derstandard.de

img22009463

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!