ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regatul Unit, Italia şi Japonia vor construi avioane de vânătoare de generația a VI-a

09:33 | 09.12.2022 Categorie: Externe

Londra, 9 dec. /MOLDPRES/. Regatul Unit va lucra împreună cu Italia şi Japonia pentru a dezvolta avioane de vânătoare de generaţie următoare, a anunţat premierul britanic Rishi Sunak, informează vineri DPA şi Kyodo, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Şeful executivului de la Londra a spus că parteneriatul în domeniul apărării, din cadrul programului global de luptă aeriană (GCAP), va garanta că Regatul Unit şi ţările aliate ''îi depăşesc pe cei care încearcă să le facă rău''.

Downing Street are în vedere ca noile modele de avioane de vânătoare, numite Tempest (Furtună) şi care vor avea viteză supersonică, să devină operaţionale în 2035. Noul model va înlocui în total 240 de avioane militare aflate în dotarea forţelor aeriene ale Regatului Unit şi Italiei.

Sunak va lansa prima etapă majoră a GCAP vineri, în timpul unei vizite la baza aeriană de la Coningsby, în comitatul Lincolnshire.

''Securitatea Regatului Unit, atât astăzi, cât pentru generaţiile viitoare, va avea o importanţă capitală pentru acest guvern. Iată de ce trebuie să fim în avangarda tehnologiei de apărare'', a spus şeful executivului britanic înaintea acestei vizite.

La rândul său, ministrul apărării britanic Ben Wallace a subliniat că ''acest parteneriat internaţional cu Italia şi Japonia care va crea şi proiecta următoarea generaţie de avioane de luptă reprezintă cea mai bună colaborare în domeniul tehnologiilor de apărare între ţările noastre''.

Principalii actori ce vor fi responsabili pentru dezvoltarea acestui proiect vor fi Mitsubishi Heavy Industries (Japonia) şi BAE Systems (Regatul Unit), potrivit unor oficialităţi guvernamentale japoneze.

''Sper că această cooperare va deveni fundaţia păcii şi stabilităţii în regiunile europeană şi indo-pacifică'', a declarat ministrul apărării japonez Yasukazu Hamada, într-o conferinţă de presă.

Japonia intenţionează să desfăşoare 100 de avioane din noul model în anul 2035, care ar urma să înlocuiască modelul F-2 aflat în dotarea forţelor sale aeriene. 

Foto: 19fortyfive.com

img22009468

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!