ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni pentru persoane corupte și implicate în încălcarea drepturilor omului

13:04 | 09.12.2022 Categorie: Externe

Londra, 9 dec. /MOLDPRES/. Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni contra regimurilor din Mali, Sudanul de Sud, Myanmar, Iran şi Rusia, în virtutea legislaţiei britanice privind drepturile omului şi combaterea corupţiei, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Sunt vizați 30 de indivizi descrişi ca ''personaje politice corupte, autori ai încălcării drepturilor omului şi ai unor acte de violenţă sexuală legate de conflict''.

Adoptarea noului regim de sancţiuni a fost făcută în coordonare cu parteneri internaţionali pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Omului şi Anticorupţie şi vizează indivizi implicaţi în cazuri de torturare a deţinuţilor.

Persoanele sancționate provin din 11 ţări şi includ oficialităţi iraniene având legătură cu sistemul judiciar şi penitenciar, membri ai juntei din Myanmar, colonelul rus Ramil Rahmatullovici Ibatullin pentru rolul său de comandant al Diviziei 90 Blindate şi gruparea Katiba Macina din Mali, cunoscută şi drept Frontul de Eliberare Macina, acuzat de Londra de comiterea de violenţe sexuale.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat că ''sancţiunile adoptate merg mai departe pentru a-i expune pe cei aflaţi în spatele încălcării odioase a majorităţii drepturilor noastre fundamentale''.

Și Canada a impus vineri noi sancţiuni contra Rusiei, Iranului şi Myanmarului pentru încălcarea drepturilor omului de către guvernele acestor trei ţări.

Măsurile vizează 33 de actuali sau foşti oficiali ruşi şi şase entităţi implicate în presupuse ''încălcări sistematice ale drepturilor omului'' împotriva unor cetăţeni ruşi care au protestat contra invaziei ruse în Ucraina, a menţionat Ministerul de Externe canadian într-un comunicat.

De la debutul războiului din Ucraina pe 24 februarie, Canada a impus sancţiuni împotriva a peste 1.500 de indivizi sau entităţi din Rusia şi Belarus.

Ottawa a impus sancţiuni împotriva a 22 de indivizi din Iran, printre care membri importanţi ai sistemului judiciar, ai sistemului penitenciar şi instituţiilor de aplicare a legii, precum şi lideri politici.

Melanie Joly, ministru canadian de externe a menționat  că ''mai sunt multe lucruri de făcut, dar Canada nu se va opri niciodată din apărarea drepturilor omului''.

Anual, pe 10 decembrie, în majoritatea țărilor este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Foto: bbc.com

img22009478

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!