ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Italia este tristă după blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen

13:06 | 09.12.2022 Categorie: Externe

Roma, 9 dec. /MOLDPRES/. Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, a calificat drept "trist" şi "dezamăgitor" votul Austriei şi al Olandei la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Oficialul italian a afirmat că "Europa nu reuşeşte să garanteze controlul frontierelor externe" şi să "găsească o soluţie comună împotriva imigraţiei ilegale", în timp ce pune "obstacole de tot felul" în calea a două popoare care au "rădăcini şi orizonturi comune". ''Este o zi tristă pentru Uniunea Europeană. Am participat la o reuniune dezamăgitoare'', a conchis Piantedosi într-o declaraţie făcută vineri.

Viena a blocat intrarea României şi Bulgariei în Schengen, considerând că acestea nu garantează controlul imigraţiei ilegale la frontierele lor, dar mai degrabă este un gest al partidului de guvernământ austriac pentru a atrage voturile extremiștilor de dreapta care sunt profund antimigrație.

Comisia Europeană şi Parlamentul European au avut avize pozitive pentru ca cele două ţări să fie admise în spaţiul de liberă circulaţie. Bucureștiul și Sofia insistă că îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru a adera la Schengen şi atribuie opoziţia Austriei (şi a Olandei, în cazul Bulgariei) intereselor politice ale partidului conservator care conduce guvernul de la Viena.

Foto: corriere.it

img22009480

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!