ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procesul de aderare a R. Moldova la UE, dar și provocările în sfera energiei au fost discutate la Bruxelles

11:44 | 13.12.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Împreună cu miniștrii afacerilor externe ai 27 state membre ale Uniunii Europene, precum și ai Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei și Ucrainei, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a dezbătut la Bruxelles viitorul Parteneriatului Estic alături de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a relatat pentru MOLDPRES Biroul de presă al MAEIE.

„Parteneriatul Estic este un format util - în care am dezvoltat Acordul de Asociere cu zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător, iar drept rezultat - două treimi din schimburile noastre comerciale sunt direcționate spre Uniunea Europeană, lucru care ne-a permis să construim o reziliență mai bună decât cea pe care a avut-o țara noastră cu 10 sau 15 ani în urmă. Printre alte beneficii concrete dobândite în timp: regimul liberalizat de vize, o conectivitate mai sporită cu UE, consolidarea democrației noastre.

Am vorbit despre aderarea la Uniunea Europeană, în special realizarea Planului de acțiuni aprobat de autorități și muncim pentru proiecte concrete în beneficiul comunităților noastre și care ne vor conecta mai bine cu celelalte state europene - în special în sfera energiei, consolidarea dimensiunii de securitate și apărare, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și alte instrumente bilaterale, precum și o comunicare strânsă în domeniul justiției și statului de drept”, a declarat oficialul moldovean.

În marja reuniunii de la Bruxelles, ministrul de externe Nicu Popescu a discutat cu miniștrii Bogdan Aurescu din România, Tanja Fajon din Slovenia, Simon Coveney din Irlanda, Nikos Dendias din Grecia, Alexander Schallenberg din Austria, Pekka Haavisto din Finlanda și alți omologi din UE cu care au transmis un puternic mesaj de sprijin în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană.

La întrevederea bilaterală cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, vicepremierul Nicu Popescu a vorbit despre procesul Republicii Moldova de aderare la UE, fortificarea rezilienței în sfera energetică și de securitate.

Șeful diplomației Republicii Moldova s-a întâlnit la Bruxelles cu Simon Mordue, consilier principal pentru politică externă și Magdalena Grono, consilieră pentru politică externă în cabinetul președintelui Consiliului European. Oficialii au efectuat un schimb de păreri despre agenda noastră europeană, dar și organizarea în anul viitor a Summit-ului Comunității Politice Europene.

Cu directorul general al Departamentului Buget Gert-Jan Koopman, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a vorbit despre agenda de reforme și asistența necesară pentru consolidarea reformelor pentru a face față criteriilor UE.

Foto: MAEIE

img22009570

img22009570

img22009570

img22009570

img22009570

img22009570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!