ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

19:41 | 13.12.2022 Categorie: Comunicate

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, la Forumul pentru integrare europeană a Republicii Moldova: „Trebuie să ajungem la o finalitate, atunci când vorbim de dosarele de mare corupție”

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat astăzi la Forumul pentru integrare europeană a Republicii Moldova în cadrul panelului dedicat reformei justiției și anticorupție.

În intervenția sa, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a vorbit despre angajamentele Republicii Moldova în contextul aderării ca stat candidat la Uniunea Europeană. Printre acestea a menționat despre angajamentul de deoligarhizare a statului, care, de fapt, este și un angajament al guvernării față de cetățenii Republicii Moldova. „Până la finele anului, trebuie să avem un concept și o viziune clară, cum anume vom realiza această deoligarhizare. Esența conceptului este de a exclude oligarhii din procesul de decizii în domenii, precum cel politic, audiovizual și economic”, a spus Sergiu Litvinenco.

De asemenea, Sergiu Litvinenco, a menționat despre un angajament important al Republicii Moldova, care vizează activitatea instituțiilor statului în domeniul combaterii corupției și aplicării sancțiunilor. „Trebuie să ajungem la o finalitate, atunci când vorbim despre dosarele de mare corupție. În acest sens, dincolo de accelerarea dosarelor de mare corupție, noi trebuie să fortificăm sistemul de justiție. Încă din 2019, a fost înaintată propunerea de a da start evaluării externe extraordinare a judecătorilor și procurorilor. Nu a fost atunci posibil, deoarece Guvernul Maia Sandu a fost dat jos de partidele lui Dodon și Plahotniuc. După alegerile din iulie 2021, am revenit la ceea ce nu am reușit atunci. Am început cu așa numitul „pre-vetting”, adică cu evaluarea integrității candidaților care vor să acceadă în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), astfel ca, să creăm structuri noi și integre. Comisia „pre-vetting„ este la finalul lucrărilor privitor la noii membri ai CSM, și, sper, ca la începutul anului 2023 să avem deja o nouă componență”, a mai precizat ministrul Justiției.

Sergiu Litvinenco a mai adăugat că după realizarea reformei „pre-vetting”, urmează să fie reformată și Curtea Supremă de Justiție (CSJ). „Ministerul Justiției are deja un proiect de lege, care a obținut un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția, iar în primăvara anului 2023, să inițiem și reformarea CSJ”, a punctat ministrul Justiției în cadrul evenimentului.

Forumul anual de integrare europeană a Republicii Moldova este o platformă de discuţii pe marginea celor mai critice provocări pe care le are în faţă Republica Moldova pe calea integrării europene.

Evenimentul este organizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politica Externă APE, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!