ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cancelarul german consideră că Putin nu și-a îndeplinit niciun obiectiv în războiul din Ucraina

12:36 | 14.12.2022 Categorie: Externe

Berlin, 14 dec. /MOLDPRES/. Cancelarul german Olaf Scholz crede că preşedintele rus Vladimir Putin nu şi-a îndeplinit niciun obiectiv în războiul din Ucraina, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Scholz a precizat că "niciunul dintre planurile lui Putin nu a funcţionat". Cancelarul german a făcut această declaraţie miercuri, în Bundestag. El a adăugat că preşedintele rus a făcut o eroare de calcul fundamentală.

Putin a crezut că trupele sale vor ocupa Ucraina în câteva zile şi că Europa şi Occidentul democrat sunt prea divizate pentru a ajuta Ucraina eficient, a explicat cancelarul german.

"A crezut că poate seca solidaritatea Europei, oprindu-ne robinetul cu gaz", a , opinat Scholz.

Putin s-a înşelat "în legătură cu curajul ucrainenilor, cu Europa, cu noi, cu caracterul democraţiilor noastre, cu voinţa noastră de a rezista imperialismului şi maniei de mare putere", a conchis oficialul german.

Olaf Scholz a reiterat că Uniunea Europeană este unită în sprijinul său pentru Ucraina şi, într-o aparentă referire la Ungaria, a spus că încercările de a submina valorile UE prin blocarea unor măsuri de politică externă vor eşua.

"Oricine consideră că poate submina valorile UE, la care s-a angajat fiecare stat membru, prin blocarea politicilor sale externe şi de securitate, va eşua în această încercare", a mai afirmat el în parlament.

Recent, Ungaria a renunţat la obiecţiile sale faţă de un împrumut al UE pentru Kiev după deblocarea parţială a unui sprijin financiar care fusese îngheţat anterior din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Scholz a afirmat cu tărie că sprijinul pentru Ucraina, inclusiv sancţiunile împotriva Rusiei, va fi menţinut şi intensificat atât timp cât Putin îşi continuă războiul împotriva Kievului, a subliniat el.

"Nimeni nu suferă mai mult din cauza războiului dus de Rusia decât ucrainenii, iar noi rămânem ferm alături de ei", a  sugerat Scholz.

Chiar din startul invaziei rusești în Ucraina, Germania a șovăit în privința acordării unui ajutor militar Kievului. Dependența foarte puternică de resursele energetice rusești și neîncrederea în forța de rezistență a ucrainenilor au cauzat pauza de gândire la Berlin. Însă, ulterior, Germania a devenit, alături de Marea Britanie și Franța, un partener european strategic de importanță majoră pentru Ucraina. 

Foto: bundesregierung.de

img22009598

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!