ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului

13:14 | 14.12.2022 Categorie: Comunicate

Funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate nu vor mai putea fi obligați să restituie cheltuielile de instruire, dacă aleg să muncească într-o altă autoritate a statului

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate vor avea posibilitatea să activeze într-o altă autoritate publică decât cea pentru care au fost pregătiți, fără a fi obligați să restituie cheltuielile de instruire. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat la ședința de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități.

Potrivit deputatului Lilian Carp, care este și unul dintre autorii proiectului de lege, obligarea angajaților de a activa anume în autoritatea pentru care au fost instruiți, pe un termen de până la cinci ani după absolvirea studiilor, este abuzivă și contravine normelor constituționale. Astfel, se propune ca angajații să poată alege să activeze într-o altă autoritate a statului, într-o funcție ce implică exercitarea serviciului militar sau special.

Respectiv, vor putea fi obligați să restituie cheltuielile de instruire doar acele persoane care nu vor să activeze în interesul statului, nu și cei care intenționează să muncească într-o altă autoritate statală decât cea în care a fost instruit.

De asemenea, se stabilește dreptul și obligația instituției sau a autorității publice să intenteze acțiunea în judecată, în cazul în care angajatul nu și-a onorat obligațiile în noua instituție și s-a eliberat înainte de termen.

În Republica Moldova, funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate sunt instruiți în următoarele instituții de învățământ: Institutul Militar al Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan Întemeietorul Moldovei”, Centrul de Instruire al Administrației Naționale a Penitenciarelor sau Colegiul Național al Poliției de Frontieră.

Documentul va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!