ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică

13:15 | 14.12.2022 Categorie: Comunicate

Campania de informare a AEE a ajuns la Nisporeni

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică vizitează raioanele Republicii Moldova pentru a-i informa pe cetățeni despre modalitățile de raționalizare a consumului de energie electrică și termică.

Acțiunea este realizată în cadrul campaniei de informare privind măsurile de eficiență energetică pentru reducerea consumului de energie electrică și termică în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ÎCS ,,Premier Energy” SRL, SA ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” și  Compania Volta, în contextul obiectivului de reducere voluntară a consumului pe fundalul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldov, generată de războiul din Ucraina, deficitul pe piață, dar și prețurile foarte mari în Europa la resurse energetice fosile.

În acest sens, Agenția pentru Eficiență Energetică a informat locuitorii din Nisporeni despre măsuri simple, dar eficiente pentru reducerea consumului de energie. Angajații AEE  au distribuit pliante informative cu sfaturi utile, au oferit recomandări cum poate fi economisită energia electrică și termică în gospodăriile casnice, cât și în instituții publice.

De asemenea, au fost oferite becuri de tip LED. Astfel, oamenii au posibilitatea la modul practic să se convingă că becurile LED reduc semnificativ factura la energie electrică, având un consum de aproape 5 ori mai mic decât cele clasice incandescente.

Implementarea recomandărilor pentru economisirea energiei,  de foarte multe ori, nu presupune niciun cost sau costuri minime: este necesară doar o simplă schimbare de atitudine față de consumul de energie. Totodată, investițiile raționale în electrocasnice cu eficiență energetică ridicată, centrale termice cu un consum redus, izolarea termică a locuinței ș.a. pot aduce economii semnificative la factură nu doar în această iarnă, dar și în următorii ani.

Calendarul anual de economisire a energiei elaborat de Agenția pentru Eficiență Energetică poate fi consultat pe următorul link, iar pliantul cu sfaturi - aici.

Reamintim că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!