ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Iurie Bojoncă, stabilit în Italia, a lansat o carte de versuri la Chișinău

13:50 | 14.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată ”Motivul oglinzii”, semnată de scriitorul Iurie Bojoncă, stabilit în Italia și apărută la o editură din Chișinău, a fost lansată ieri la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova în parteneriat cu instituția gazdă și Asociația Moldo-Italiană de Colaborare și Integrare „A.M.I.C.I.” din Veneția, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, moderatorul manifestării, a menționat că poetul și prozatorul Iurie Bojoncă este un nume important al literaturii din R. Moldova. ”Împreună cu alți scriitori din diasporă, el revine la Chișinău pentru a-și edita și prezenta cărțile publicului larg, construind prin aceasta punți de spiritualitate între R. Moldova și Italia. Un exemplu remarcabil în acest sens este editarea și lansarea cărții ”Motivul oglinzii”, care inițial a apărut în limba italiană, apoi în română”, a precizat Teo Chiriac.

În context, scriitorul Arcadie Suceveanu a afirmat că Iurie Bojoncă, cu toate că se află în Italia, este o prezență activă. ”În ultima perioadă i-a apărut și romanul „Puzzle sau De ce copacii sunt galbeni”, despre viața stranierilor, celor plecați peste hotare, precum și mai multe cărți de poezie. ”Motivul oglinzii” este un nou volum. Este aici motivul oglinzii, care constituie o veritabilă radiografie a lumii de azi. E o poezie a așa-zisului prozaism al existenței. Mai multe poeme exprimă starea exilatului, precum ar fi ”Matrioșca italiană”, care exprimă starea exilatului, drama esticilor, care sunt nevoiți să-și ducă existența pe alte meleaguri. Iurie Bojoncă este poetul unei permanente stări interogative, având o deosebită apetență pentru filozofie. Dar nu e o filozofie extrasă din cărți, e mai mult o filozofie pe cont propriu, empirică”, a constatat Arcadie Suceveanu.

Iurie Bojoncă s-a născut la 28 august 1961 în satul Antonești, raionul Ștefan Vodă. În 1983, a absolvit Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. A debutat editorial în 1989, cu volumul „Cer cuvântul”, urmat de cărțile ”Peștera mâglei” (poezie), ”Teama de scris”, ”Mesaje din ocnele paradisului”, ”Râul Zero și plopul fără soț”, ”Dalle prigioni del Paradiso/ Din puscariile Paradisului”,  ”Puzzle sau De ce copacii sunt galbeni”(roman) ș.a.

img22009607

img22009607

img22009607

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!