ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

15:15 | 14.12.2022 Categorie: Comunicate

Secretara de stat, Nadejda Burciu, a participat la Conferința Ministerială a Pompidou Group al Consiliului Europei

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a prezentat modelul Comunității Terapeutice „Catharsis” în cadrul celei de a 18-a Conferințe Ministeriale a Pompidou Group a Consiliului Europei, desfășurată la Lisabona, Portugalia în perioada 13-14 decembrie 2022.

În discursul său, susținut în cadrul sesiunii despre impactul Pompidou Group în țările membre, Nadejda Burciu s-a axat pe relevanța şi eficacitatea comunității terapeutice. „Moldova s-a inspirat și a învățat din experiența comunității terapeutice  „Phoenix” Jilava, România şi comunitatea „Phoenix Haga”, Norvegia. Schimbul de experiență şi crearea comunităţii terapeutice a fost posibilă datorită susținerii proiectului finanțat de către Pompidou Group. Din totalul de 58 de deținuți acceptați în comunitate, 25 s-au eliberat cu succes, au reușit să-şi schimbe viața, au găsit loc de muncă, au stabilit sau restabilit relațiile cu familia, şi nici unul din ei nu a recidivat. Rolul nostru acum este să replicăm acest model de intervenţie și să menținem sustenabilitatea acestui impact”, a declarat secretara de stat a Ministerului Justiției.

Totodată, Nadejda Burciu a subliniat faptul că modelul din Moldova are o abordare unică, deoarece activităţile în comunitate se derulează în comun cu organizații necomerciale, și anume, Asociația Obștească „Iniţiativa Pozitivă” care s-a implicat activ de la inițierea proiectului până în prezent, şi continuă programul de reabilitare post-detenţie, atunci când este necesar.

Conferința ministerială intitulată „Drepturile omului în centrul politicilor ce vizează drogurile şi dependențele” a avut drept scop prezentarea realizărilor Pompidou Group în perioada anilor 2019-2022, programul de activități pentru 2023-2025, prezentarea instrumentului de auto-evaluare a gradului de respectare a drepturilor omului în politicile anti-drog, adoptarea Declarației de la Lisabona, dar și alegerea membrilor biroului şi ţărilor care vor prezida Grupul Pompidou. În perioada următoare, Italia va asigura prezidențiatul, iar Elveţia - viceprezindenţiatul Grupului Pompidou.

Grupul Pompidou a fost instituit în anul 1971, la iniţiativa preşedintelui francez Georges Pompidou, într-un efort comun la problema crescândă a drogurilor în Europa. Actualmente, grupul include 41 ţări membre şi reprezintă o platformă inter-interguvernamentală integrată în cadrul instituţional al Consiliului Europei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!