ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

16:01 | 14.12.2022 Categorie: Comunicate

Grupul interinstituțional de lucru pentru elaborarea și pilotarea Sistemului Informațional de Vot prin internet a continuat discuțiile privind experiența Estoniei în domeniul votul prin internet

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Grupul interinstituțional de lucru pentru elaborarea și pilotarea Sistemului Informațional de Vot prin internet a continuat discuțiile lansate luni, 12 decembrie 2022, cu expertul din Estonia, Tarvi Martens, care a participat la realizarea sistemului de vot prin internet în această țară.

Astăzi participanții la ședință au discutat despre securitatea sistemului și ce acțiuni trebuie întreprinse pentru a garanta credibilitatea acestuia pentru toți subiecții electorali (alegători, concurenți electorali, mass-media etc.) și a asigura desfășurarea unor alegeri corecte.

Expertul din Estonia a punctat că este important ca fiecare cetățean să dețină un număr de identitate, ori cheie de acces al sistemului. El a punctat că aceste chei în Estonia sunt eliberate, inclusiv, de băncile comerciale. De asemenea, sistemul de vot prin internet trebuie să asigure că, odată ce cetățeanul și-a exprimat votul, acesta va fi criptat și transmis către server, pentru care trebuie asigurată o securizare maximă.

El a punctat că organele electorale care folosesc aplicația, au ghiduri de utilizare a acestui sistem pentru a facilita activitatea. Respectiv, aplicația trebuie să descrie și situații diferite care pot apărea la accesarea acestui sistem. Operatorii de sistem vor anunța alegătorii dacă votul lor prin internet a fost contabilizat sau dacă s-au făcut erori.

De asemenea, s-a discutat și despre eventualele riscuri care ar putea apărea în procesul de vot și mecanismele ce trebuie implementate, la etapa elaborării sistemului, pentru a le preveni. Domnul Martens a adus exemple concrete despre modul în care este asigurată securizarea sistemului  de vot prin internet în Estonia și anume: criptarea, software public, dar să nu poată fi accesat, digitalizarea bazelor de date, deținerea cheilor personale de acces la sistem. Totodată expertul a propus ca Conceptul sistemului software să fie lansat spre consultări publice pentru a putea fi completat cu propuneri de către actorii interesați, iar ulterior, CEC să lanseze procedura de selectare a companiei care va elabora această aplicație.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!