ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Țările membre UE n-au ajuns la un acord cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei

13:09 | 15.12.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 15 dec. /MOLDPRES/. În urma discuțiilor care au avut loc miercuri noaptea, statele membre ale UE au declarat că nu au reușit să ajungă la un acord asupra celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Chiar dacă statele Uniunii Europene s-au apropiat de un acord la negocierile de miercuri, Polonia şi alte câteva state au în continuare obiecţii, a declarat pentru Reuters un diplomat european, adăugând că un nou draft ar urma să fie disponibil joi seară.

Adoptarea noului pachet de sancţiuni împotriva Moscovei a fost blocată de dezacordul privind o eventuală decizie a UE de a facilita exporturile de îngrăşăminte ruseşti prin porturile europene, chiar şi în cazul în care companiile producătoare ar fi deţinute de oligarhi ruşi aflaţi pe lista neagră.

Există opinii că restricţiile UE ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea alimentară a ţărilor în curs de dezvoltare, în timp ce altele afirmă că o relaxare le-ar permite oligarhilor ruşi să deţină afaceri cu îngrăşământ pentru a ocoli sancţiunile comunitare împotriva lor.

Surse din mediul diplomatic au anunțat că Polonia şi ţările baltice le-au transmis celorlalţi membri că se înşală dacă cred că o relaxare în privinţa îngrăşămintelor ruseşti nu ar fi exploatată ca o fisură de oligarhi.

Alte state membre vor ca Programul Alimentar Mondial să se implice în autorizarea exporturilor de îngrăşământ către ţările care au nevoie de acesta. 

Foto simbol

img22009643

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!