ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată Crăciunului a fost deschisă la Biblioteca Națională

20:50 | 15.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă ieri expoziția cu genericul „Să redescoperim Crăciunul de altă dată”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Ludmila Erușevschi, curatorul expoziției, a menționat că aceasta are drept scop redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație, pentru păstrarea și punerea în valoare a creațiilor populare autentice, a obiceiurilor și tradițiilor românești prin documentele din colecțiile BNRM.

Potrivit sursei citate, expoziția cuprinde circa 90 de documente care reflectă tradițiile și obiceiurile de Crăciun și este structurată în două compartimente: ”Tradițiile și obiceiurile creștine ale sărbătorilor de iarnă la români” și ”Colindă-mă, Doamne, colindă!”.

”Sunt expuse cercetări vizând tradițiile sărbătorilor de iarnă la români, printre care se regăsesc volumele  semnate de Nicolae Băieșu „Sărbători domnești”; monografia „Sărbătoarea Nașterii Domnului” de dr. Dan Alexandru Streza, care prezintă rezultatul investigațiilor privitoare la „originea, evoluția și importanța în cadrul anului liturgic”; „Crăciunul regal”, un album semnat de principesa Margareta a României și principele Radu al României, care prezintă o călătorie de un secol și jumătate cu generațiile Familiei Regale, 150 de Crăciunuri regale din istoria României; culegeri de colinde editate în diferite timpuri; cărți cu preparate culinare ce respectă calendarul religios a postului de Crăciun și bucătăria sărbătorii; cărți poștale și bibelouri cu tematica sărbătorilor de iarnă”, a precizat Ludmila Erușevschi.

Expoziția va fi deschisă până la 15 ianuarie 2023.

img22009656

img22009656

img22009656

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!