ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 16 decembrie

07:40 | 16.12.2022 Categorie: Societate

16 decembrie 1431 - În plin război anglo-francez (războiul de o sută de ani), Henric al VI-lea al Angliei devine și rege al Franței și este încoronat la catedrala Notre-Dame din Paris.

16 decembrie 1554 - După mai multe războaie moldo-poloneze, Alexandru Lăpușneanu, domnitor al Moldovei și Sigismund al II-lea, regele Poloniei, încheie la Wilno "Tratatul de Alianțe și pace eternă".

16 decembrie 1607 - Război pentru succesiune în familia Movileștilor. Constantin Movilă îl învinge pe vărul său Mihailaș și devine domn al Moldovei.

16 decembrie 1653 - Războiul neîntrerupt pentru succesiune la tronul Angliei îl fac pe Oliver Cromwell lord-protector al Angliei, Scoției și Irlandei.

16 decembrie 1773 - La Boston, statul Massachusetts, are loc "protestul ceaiului". Coloniștii aruncă în mare cantități enorme de ceai pentru a nu le vinde la prețuri prea joase.

16 decembrie 1915 - S-a născut Gheorghi Sviridov, renumit compozitor rus.

16 decembrie 1918 - În România începe marea reformă agrară. A fost creat un fond de pământ de 6 milioane de hectare din contul limitării moșiilor boierești și au fost împroprietăriți toți țăranii. Era startul trecerii agriculturii românești la formele inițiale capitaliste de gospodărire.

16 decembrie 1920 - În provincia chineză Gansu are loc un cutremur devastator. Au murit peste 200000 de oameni.

16 decembrie 1932 - S-a născut Rodion Șcedrin, celebru compozitor sovietic, artist emerit al URSS.

16 decembrie 1938 - În România este instaurată dictatura carlistă. Într-un scrutin profund anti-democratic, proaspătul partid creat de regele Carol al II-lea obține majoritatea covârșitoare de voturi și se declară partid-unic. Deputații și senatorii erau nevoiți să depună jurământ de credință regelui și să poarte uniformă de partid.

16 decembrie 1944 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă întreprinde ultima sa ofensivă în Arden.

16 decembrie 1945 - La Moscova are loc Conferința miniștrilor de externe ai URSS, Marii Britanii și SUA. Puterile occidentale au insistat ca din guvernul comunist român al lui Groza să facă parte și reprezentanți ai partidelor istorice, liberali și țărăniști, iar alegerile libere să aibă loc în cel mai scurt timp. URSS nu și-a ținut promisiunile și a instalat guverne sateliți ale Moscovei până în anul 1989.

16 decembrie 1986 - În Kazahstan au loc manifestări de amploare împotriva Moscovei care a înlocuit un etnic kazah din fruntea republicii cu unul rus. Gorbaciov începea să înțeleagă că problema națională era una din cele mai sensibile în URSS. Anume republicile unionale au generat mai târziu implozia URSS.

16 decembrie 1989 - În Timișoara continuă protestele anticomuniste. Revolta capătă amploare, deoarece timișorenii au aflat că au susținere în mai multe orașe, inclusiv în București. Au loc ciocniri violente între forțele de ordine și protestatari. Sunt înregistrați zeci de morți.

16 decembrie 1999 - Marea cântăreață canadiană Celine Dion este premiată pentru că a vândut într-un deceniu mai mult de 100 de milioane de discuri. 

16 decembrie 2017 - Are loc slujba de înmormântare a regelui Mihai I al României. Regele a fost înmormântat la Curtea de Argeș, unde se află mormintele membrilor dinastiei monarhice românești. La funeralii au participat majoritatea conducătorilor Caselor Regale din Europa.

img22009650

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!