ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat albumul ”Galeria de Artă Europeană”

18:21 | 16.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost lansat astăzi albumul ”Galeria de Artă Europeană” din colecțiile instituției, semnat de doctorul habilitat în studiul artelor, profesorul universitar Tudor Stăvilă, informează MOLDPRES

Solicitat de agenție, Tudor Stăvilă a menționat că albumul are circa 200 de pagini și cuprinde 250 de lucrări de artă.

Potrivit sursei citate, în volum sunt reproduse cele mai reprezentative opere de artă europeană din secolele XV-XX din colecția Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Importante ţări occidentale, adevărate centre de artă, precum Italia şi Franţa, Germania și Austria, Flandra şi Olanda, Anglia şi Spania, Polonia și Ungaria, sunt prezente în carte prin cele mai veritabile opere de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă, create cu secole în urmă. Autorii acestor pânze din colecție sunt nume celebre, cunoscute în toată lumea, creaţiile lor fiind găzduite în diverse instituții din Europa şi America: în Muzeul Louvre din Paris, în Metropolitan Museum (New York), dar şi în Muzeul Prado din Madrid, Pinacoteca din München, Ermitaj și Muzeul Rus din Sankt Petersburg, Muzeul Pușkin și Galeria Tretiakov din Moscova ş.a.

”Printre cele mai reprezentative nume figurează occidentalii Bernardino Luini, Albreht Dürer, Jean Brueghel-senior, Rembrandt Harmensz Van Rijn, Pierre Gobert, Jacob Jordaens, Anthonis van Dyck, Peter Kasteels, Jacques Courtoias, Auguste Renoir ş.a. Galeria include şi clasici ai artei ruse precum Anton Losenko, Vladimir Tropinin, Pavel Fedotov, Valentin Perov, Grigorii Measoiedov, Aleksandr Savrasov, Zinaida Serebreakova ş.a”, a precizat autorul.

În context, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a afirmat că acest album este una dintre cele mai importante apariții editoriale. ”Lucrarea a fost discutată la Consiliul Științific al Muzeului. Cred că vom colabora și cu alte edituri. Este o lecție de estetică pentru viitor. Aici sunt înglobate cele mai importante piese de patrimoniu din arta universală, pe care le deține muzeul”, a subliniat Tudor Zbârnea.

La rândul său, scriitoarea Maria Pilchin a spus că pe lângă faptul că a făcut cercetări, Tudor Stăvilă are și această deschidere de a populariza arta prin producții editoriale, iar directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș, a remarcat faptul că această lucrare reprezintă o gamă a celor mai valoroși autori din arta europeană. 

Apărut în parteneriat cu Ministerul Culturii, albumul ”Galeria de Artă Europeană” poate fi procurat în librăriile din R. Moldova și România.

img22009685

img22009685

img22009685

img22009685

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!