ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Posturile TV suspendate în baza deciziei CSE au încălcat principiile informării corecte, susține conducerea CA

15:12 | 19.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Cele șase posturi de televiziune, cărora le-a fost suspendată activitatea în baza unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), au încălcat constant Codul Audiovizualului și principiile informării corecte. Declarația a fost făcută astăzi de președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit conducerii CA, atât instituția, cât și mai multe ONG-uri media au atestat repetat încălcarea Codului Audiovizualului. „În anul curent, aceste posturi au primit zeci de sancțiuni pentru diverse încălcări, printre care lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și propagarea războiului și agresiunii contra Ucrainei. Astfel, standardele jurnalistice au fost grav încălcate. La fel, s-a constatat că posturile TV au informat cetățenii cu rea credință. Totodată, nu a fost respectat volumul de conținut local pe care trebuie să-l producă acestea”, a spus Liliana Vițu

De asemenea, președintele CA a specificat că patru din cele șase posturi TV și-au schimbat proprietarul/beneficiarul final fără acordul Consiliului Audiovizualului. „Este vorba de persoane fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale. Astfel, posturile se aflau sub controlul acestor persoane, care erau favorizate în cadrul emisiei. Nu e o luptă contra limbii ruse, ci protejarea spațiului informațional național. La fel, este vorba de prevenirea riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, a subliniat Liliana Vițu.

La finele săptămânii trecute, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licența de emisie, pe perioada stării de urgență, a șase servicii media audiovizuale de televiziune. Este vorba de: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.

img22009732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!