ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pragul pentru gradul de vulnerabilitate medie a fost coborât, a anunțat Marcel Spatari

09:58 | 20.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Pragul pentru gradul de vulnerabilitate medie a fost coborât, astfel va crește numărul familiilor care vor beneficia de compensații mai mari pentru energie. Anunțul a fost făcut în seara zilei de ieri de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul unei intervenții pe o rețea de socializare, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, până în prezent, în această categorie se încadrau persoanele pentru care cheltuielile pentru energie reprezintă mai mult de 20% din venitul disponibil. „Acest prag a fost coborât până la 15% pentru a mări numărul familiilor ce vor beneficia de compensații mai mari pentru energie. Astfel, începând cu luna viitoare, mai mulți beneficiari, care acum se încadrează în categoria scăzută de vulnerabilitate, se vor regăsi în categoria medie. Modificări vor putea fi văzute în sistemul informațional”, a spus Marcel Spatari.

Totodată, începând cu luna decembrie, persoanele care s-au înregistrat pe portalul www.compensatii.gov.md și nu au proprietăți foarte mari vor fi transferați din categoria non vulnerabilă în cea de vulnerabilitate scăzută. „În așa mod dorim să susținem cetățenii care muncesc și își declară veniturile. La fel, este important ca aceștia să nu fie dezavantajați față de persoanele care nu s-au înregistrat în sistem. Începând cu luna viitoare, cei car nu s-au înregistrat pe platformă vor fi încadrați în categoria de vulnerabilitate scăzută. În luna noiembrie aceștia au fost încadrați în categoria medie”, a subliniat Marcel Spatari.

De asemenea, oficialul a anunțat că, în această săptămână, persoanele vor putea solicita în „Cabinetul personal” informații privind efectuarea calculului pentru stabilirea gradului de vulnerabilitate. Totodată, cetățenii au fost îndemnați să semnaleze toate deficiențele pentru ca autoritățile să poată interveni.

Persoanele se pot înregistra pe platforma www.compensatii.gov.md până în luna martie inclusiv. Compensațiile pentru acești consumatori vor fi acordate începând cu următoarea lună după cea în care s-au înregistrat.

Conform calculelor, pentru achitarea compensațiilor în perioada rece (noiembrie 2022 - decembrie 2023) vor fi necesare aproximativ 5 miliarde de lei (circa 250 mln de euro), în anul curent fiind alocate din bugetul de stat 870 mln de lei.

img22009754

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!